Čítačka tachografu: Chyba RTC

  • DATACHO.sk
  • 20. 12. 2021

Čítačka tachografov a kariet vodičov má vstavanú batériu, ktorá zaisťuje, že prístroj môžete používať bez nutnosti ho mať zapojený káblom k zdroju elektriny. Tak ako každá batéria, aj tá v čítačke sa veľmi pomaly vybíja. Pokiaľ vo firme sťahujete dáta nepravidelne alebo iba sťahujete dáta, ale čítačku už nepripájate k počítaču, aby sa dobila, môže sa vám stať, že budete chcieť stiahnuť kartu alebo tachograf a vyskočí chyba RTC.

Čo chyba RTC znamená?

Skratka RTC znamená „real time clock”. Čítačka má vnútri seba časovač, ktorý stráži aktuálny čas a pokiaľ sa čítačka vybije úplne, tak sa resetuje aj tento vnútorný čas čítačky, potom čítačka vyhodí túto chybu a neumožní sťahovať dáta. To z toho dôvodu, že sa pri sťahovaní zapisuje na kartu dátum posledného stiahnutia a pokiaľ čítačka nevie, koľko je hodín, tak by na kartu mohla zapísať nezmyselný dátum a to by bolo zle.

Ako tomu predchádzať?

Prevencia je jednoduchá, čas od času vziať čítačku a zapojiť ju cez USB do počítača. Čítačka bude blikať oranžovo, to znamená, že sa dobíja. Hneď ako prestane blikať a začne svietiť zeleno, je dobitá.

Ako to opraviť?

Na čítačke sa musí znovu nastaviť vnútorný čas, aj keď je to pre nás operácia na pár minút, tak to bez špeciálnych nástrojov neurobíte. Preto pokiaľ sa s týmto stretnete, môžete nám čítačku zaslať na adresu kancelárie a my vám to zadarmo opravíme, nehľadiac na záruku. Len nám, prosím, dajte dopredu vedieť, že nám ju zašlete, keby to pošta uložila na pošte, nech si zásielku postrážime a máte čítačku čo najskôr späť.