Nesťahujem tachografy, ale chcem to dať do poriadku. Čo musím urobiť?

  • DATACHO.sk
  • 10. 04. 2019

Často sa stretávame s dopravcami, ktorí doteraz neriešili problematiku sťahovania a vyhodnocovania dát z tachografov a kariet vodičov. Ono, priznajme si – v doprave je toho mnoho na riešenie, a sťahovanie dát z tachografov (a kariet vodičov) je na prvý pohľad neznáma vec, takže to má človek tendenciu odložiť tzv. na inokedy a tak stále dokola. Ak za nami dopravca príde s tým, že by to rád mal v poriadku, tak mu všetko radi vysvetlíme. Jednotlivé kroky – čo potrebuje, kde si to zariadi, ako dlho to trvá, koľko to stojí... niekto si o tom ale radšej prečíta, v pokoji premyslí a práve pre nich sme pripravili tento súhrn toho, čo budú potrebovať.

 

1) Karta podniku

Na sťahovanie tachografu potrebujete kartu podniku. Tá funguje ako takzvaný kľúč, ktorý zastrčíte do tachografu a tachograf sa tým odomkne a umožní vydať dáta. Karta podniku sa nesťahuje (slúži ako kľúč, nezapisujú sa na ňu aktivity).

Vydanie karty stojí 700 Kč, vybavíte ju na príslušnom obecnom úrade s rozšírenou pôsobnosťou a vydanie trvá 15 dní.

 

2) Čítačka tachografu

Aby ste mohli dáta stiahnuť, potrebujete čítačku digitálneho tachografu. Pre zjednodušenie si ju predstavte ako obyčajnú USB flashku – na jednom konci je konektor do tachografu, na druhom USB konektor do počítača. Zastrčením do tachografu sa začne so sťahovaním tachografu, zastrčením do PC sa tvári ako klasická USB flashka.

 

3) Čítačka kariet vodičov

Pokiaľ budete brať čítačku od nás, tak čítačka kariet vodičov je integrovaná v čítačke tachografu (2 v 1) a nemusíte toto riešiť. Ak nie, tak budete potrebovať zakúpiť čítačku kariet vodičov, cena sa pohybuje okolo 1 000 Kč.

 

4) Program na vyhodnocovanie dát

Povinnosťou dopravcu nie je len dáta sťahovať, ale aj vyhodnocovať. Dopravca totiž ručí za vodiča a to tým spôsobom, že nesmie vodičovi umožňovať podmienky, ktoré by ho nútili alebo nabádali k porušovaniu bezpečnostných prestávok. Dopravca samozrejme nemôže ručiť za činy vodiča, ten keď si postaví hlavu s tým, že pôjde, tak ho nikto nezastaví. A vedia to aj úradníci – preto dopravca musí vyhodnocovať dáta z kariet vodičov a tachografov, a v prípade porušenia to musí s vodičom riešiť (upozornenie, napomenutie, odopretie prémií...), tým sa chráni. Ďalej dopravca musí archivovať dáta, strážiť termíny sťahovania... a preto sme vyvinuli Datacho.cz, ktoré všetko rieši.

 

To je všetko, teraz ste vybavení všetkým, čo potrebujete pre vzorné sťahovanie dát. Pokiaľ už všetko máte a neviete, ako stiahnuť, tak sme to popísali v článku Ako stiahnuť digitálny tachograf. Odporúčame tiež prečítať, kedy je potrebné sťahovať dáta – ako z kariet, tak tachografov.