Pravidlá pre nakladanie s kartou vodiča

  • DATACHO.sk
  • 18. 07. 2019

Práva a povinnosti používateľa pri používaní pamäťovej karty vodiča systému tachograf

Zodpovednosť za správnu manipuláciu a funkčnosť karty vodiča

Pamäťová karta vodiča systému Digitálny tachograf (ďalej len „karta vodiča“) môže byť používaná iba v súlade s prílohou IB nariadenia Rady (EHS) č. 3821/85 o záznamovom zariadení v cestnej doprave v znení neskorších predpisov.

Držiteľ tejto karty zodpovedá okrem iného aj za jej správne fungovanie a za jej správne použitie, a to iba v systéme pre digitálny tachograf.

Zákaz falšovania a ničenia údajov

Falšovanie a ničenie údajov z karty vodiča je prísne zakázané. Držiteľ karty s ňou musí teda nakladať tak, aby jej dáta neboli nijako sfalšované a zničené. To isté platí aj pre záznamové zariadenie, ktoré dáta na kartu vpisuje.

Zákaz nebezpečnej manipulácie s dátami

Držiteľ je povinný s kartou vodiča a záznamovým zariadením manipulovať tak, aby nedošlo k žiadnej zmene, potlačeniu alebo zničeniu uchovaných alebo zaznamenaných údajov. Vozidlo, v ktorom vodič používa túto kartu a záznamové zariadenie, nesmie obsahovať žiadne zariadenie, ktoré by vyššie zmienenú manipuláciu s dátami umožnilo.

Každý vodič má jednu kartu vodiča

Každý vodič smie vlastniť a používať iba jednu unikátnu kartu vodiča. Tá musí byť vydaná na jeho meno, nesmie byť chybná a musí byť platná. Karta vodiča je neprenosná na inú osobu.

Povinnosť nahlásenia chyby na karte vodiča

Každý držiteľ karty má povinnosť do 7 dní od zistenia nefunkčnosti alebo poškodenia karty vodiča danú vec nahlásiť a kartu odovzdať na príslušnom obecnom úrade s rozšírenou pôsobnosťou.

Ak je karta nenávratne poškodená, je potrebné podať žiadosť o vydanie novej karty vodiča, ktorú dostane do 5 pracovných dní odo dňa podania žiadosti.

Povinnosť zažiadania o novú kartu po odcudzení tej existujúcej

Ak stratí vodič svoju kartu vodiča, alebo mu bola odcudzená, má povinnosť požiadať o vydanie novej do 7 dní od zistenia tejto udalosti. Žiadosť je nutné doložiť protokolom o krádeži od príslušného úradu štátu, v ktorom k odcudzeniu došlo. Ak vodič kartu stratil, je potrebné doložiť čestné vyhlásenie o strate.

Lehota na podanie žiadosti o vydanie novej karty začína ten deň, keď držiteľ karty mohol žiadosť fakticky prvýkrát podať.

Tým sa myslí deň, kedy sa vráti na základňu, alebo deň, kedy sa dozvedel o jej strate/odcudzení.

Tlač dát v prípade poškodenia/straty/odcudzenia karty vodiča

Keď vodič zistí, že je jeho karta poškodená/odcudzená/stratená, má povinnosť po svojej jazde všetky dáta o časových úsekoch z registrovaného záznamového zariadenia vytlačiť. K týmto dátam ďalej doplní: číslo karty vodiča, meno a priezvisko, číslo vodičského preukazu, dátum a svoj podpis.

Vyplnenie záznamového listu v prípade poruchy záznamového zariadenia

Keď vodič zistí, že je jeho záznamové zariadenie neschopné ďalšej prevádzky, je povinný vpísať do záznamového listu všetky dáta o časových úsekoch, ktoré neboli zaznamenané, alebo boli zaznamenané zle. Do tohto listu je potrebné doplniť číslo karty vodiča a jeho podpis.

Obnovenie karty vodiča

Držiteľ karty je povinný najneskôr do 15 pracovných dní pred koncom jeho platnosti podať žiadosť o vydanie novej na obecnom úrade obce s rozšírenou pôsobnosťou príslušnému miestu jeho trvalého/prechodného bydliska.

Zmena trvalého/prechodného bydliska v inom štáte ES

Vodič, ktorý si zmení trvalé alebo prechodné bydlisko v inom členskom štáte ES má možnosť si svoju kartu vymeniť.

Štát, ktorý vydáva kartu novú, pošle starú kartu na príslušné orgány štátu, ktorý ju vydal. Štát, ktorý vydáva novú kartu musí zaslať aj zdôvodnenie výmeny existujúcej karty a tiež je zodpovedný za overenie platnosti danej karty. Všetky náhrady/obnovy/výmeny karty sú zaznamenané do evidencie.

Povinnosť podrobiť sa kontrole na vyžiadanie

Podľa nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006 je vodič povinný sa riadiť pokynmi povereného kontrolného pracovníka, ktorý ho môže tiež skontrolovať. Na požiadanie povereného kontrolného pracovníka musí vodič svoju kartu predložiť ku kontrole.

Právo kontroly karty vodiča aj v inom členskom štáte ES

Na základe nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 561/2006, resp. 3821/1985 v platnom znení má príslušný úrad členského štátu ES právo skontrolovať kartu každého vodiča, ktorý podlieha tomuto nariadeniu.

Nedodržanie akéhokoľvek vyššie zmieneného bodu je považované za porušenie právneho systému Českej republiky.

Doba platnosti karty

Platnosť karty vyprší v prvej sekunde dňa, ktorý je na karte uvedený ako posledný deň platnosti.

Pr. Platnosť karty do 31. 12. 2019. Platnosť karty teda vyprší 31. 12. 2019 v čase 00:00:01 tzn. jednu sekundu po polnoci.

Nakladanie s neplatnou kartou vodiča

Vodič nemá povinnosť kartu, ktorá už nie je platná, odovzdávať alebo inak znehodnocovať. Podľa usmernenia „Factsheet No. 016/2012“ orgánu CORTE Európskej komisie sa vydaním novej karty stáva stará karta automaticky neplatnou. Je zakázané neplatnú kartu vkladať do záznamového zariadenia.